De coronacrisis treft veel ondernemingen in 2020. Ook het betaald voetbal raakt in nood, nu clubs voor lange tijd inkomsten uit kaartverkoop moeten missen. FC Groningen is één van de clubs die inmiddels actie ondernan.

Afhankelijk van vaccin

Op het moment van schrijven is nog onduidelijk wanneer stadions weer publiek mogen toelaten. Expert verwachten dat grote evenementen pas weer toegestaan zijn, wanneer een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is. Het maakt de situatie redelijk uitzichtloos voor het betaald voetbal. Zeker in Nederland zijn clubs redelijk afhankelijk van inkomsten uit de kaartverkoop. Diverse clubs, waaronder FC Groningen, startten daarom campagne om de verkoop van seizoenkaarten voor het seizoen 2020-2021 toch op gang te brengen.

Ondersteuning van legendes

Onder de noemer ‘Laat ons weer een juichen’ lanceerde FC Groningen medio mei 2020 een grote campagne. Al dan niet spontaan kreeg de club uit Noord-Nederland hulp van diverse oud-spelers. Topspelers uit vervlogen gaven via social media kanalen massaal aan FC Groningen te steunen. Voetballers als Luis Suarez, Erik Nevland, Hans Hateboer en Virgil van Dijk kwamen in actie, net als bondscoach Ronald Koeman. Ze kopen bijvoorbeeld een aantal seizoenkaarten, die uiteindelijk worden weggegeven aan supporters die door de crisissituatie geen kaart meer kunnen betalen.

Beroep op clubliefde

Natuurlijk klinkt het vreemd om een kaart van minstens 200 euro aan te schaffen, terwijl onduidelijk is wanneer de stadions open gaan voor publiek. Eigenlijk is bij alle clubs daarom zichtbaar dat ze een beroep doen op de clubliefde van supporters. FC Groningen belooft daarnaast geld terug te geven voor elke wedstrijd die zonder publiek gespeeld wordt in het seizoen 2020-2021. In de eerste dagen van de actie verdubbelde het aantal verkochte kaarten al snel van 1500 naar ruim 3000.

Ook andere clubs boekten successen met soortgelijke acties, waaronder NAC Breda en FC Twente. In Groningen en andere voetbalsteden bleef het overigens niet alleen bij de verkoop van seizoenkaarten. Ook werd het publiek gevraagd af te zien van compensatie voor niet gespeelde wedstrijden in het seizoen 2019-2020. Daarnaast bieden tal van clubs, waaronder Groningen, de mogelijkheid om geld te doneren.

Lees meer over de campagne van FC Groningen: https://www.fcgroningen.nl/nieuws/start-campagne-laat-ons-weer-eens-juichen/2